Εξώφυλλο του βιβλίου

Βιβλίo “Ιστορίες της τσέπης”.

Published Date: June 27, 2007

Διαθέσιμο στις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ www.kastaniotis.com

€12.78

Ελληνικά
27 Ιουνίου 2007
21.5 cm x 14 cm
232
978-960-03-4435-6

 

Επισκόπηση

Εκδόθηκε από τον Καστανιώτη το 2007. Γραμμένο αρχικά στα Ελληνικά.

Τα μικρά δοκίμια έχουν γραφτεί για τον αναγνώστη που δεν έχει πολύ χρόνο. Δεν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά για να διαβαστεί ένα από αυτά και αυτό μπορεί να γίνει στο μετρό, στη στάση του λεωφορείου ή στην αναμονή ενός ραντεβού. Σε κάθε κενό χρόνου που απαιτεί μια πνευματική απόδραση. Οι 40 και παραπάνω ιστορίες έχουν κάτι κοινό : το πνεύμα ενός συγγραφέα που ζει ταυτόχρονα σε 3 χώρες. Τον κόσμο της μητρικής του γλώσσας, των Αγγλικών, την πραγματική του πατρίδα την Ελλάδα και τέλος τον τόπο του κάθε συγγραφέα. Πολλές από τις ιστορίες αναφέρονται στην κίνηση μεταξύ γλωσσών και χωρών και διαπραγματεύονται τις διαφορές μεταξύ του Αγγλοσαξωνικού και του Ελληνικού τρόπου ζωής. Ποιά γλώσσα είναι πιο πλούσια; Ελληνικά

ή Αγγλικά; Γιατί στα 20 μου δέχτηκα να κάνω ένα κούρεμα που ποτέ δεν θέλησα; Γιατί η Ελλάδα έχει λιγότερη βία από την Αμερική; και γιατί η βία συνδέεται με την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα; Γιατί οι Αμερικάνοι επικοινωνούν μέσω της ανταλλαγής της πληροφορίας ενώ οι Έλληνες μέσω της ανταλλαγής οικογενειακών ιστοριών; Ο προσεκτικός αναγνώστης θα αναγνωρίσει μια εμμονή με τα πλάσματα ενός κατώτερου κόσμου τα έντομα!! Αλλά θα ήθελα να μείνει το βιβλίο σαν μια μαρτυρία του πάθους μου για την γραπτή ΛΕΞΗ.

Τι κοινό έχουν τα μυρμήγκια του Ντοστογιέφσκι με το άγχος του συγγραφέα; Ή η μαγεία του δοκιμίου με τη χρησιμότητα της μπιρίμπας; Γιατί δε διαβάζουν βιβλία οι Έλληνες; Ερωτήματα και προβληματισμοί, που τίθενται και διατυπώνονται, μεταξύ πολλών άλλων, στα δοκιμιακά κείμενα αυτού του βιβλίου, μεταδίδοντας το πνεύμα και την ιδιαίτερη οπτική ενός ανθρώπου που ζει σε τρεις χώρες συγχρόνως: στον κόσμο της μητρικής του γλώσσας, τα αγγλικά, στο πραγματικό τοπίο που ονομάζεται Ελλάδα και στο ονειρικό τοπίο της συγγραφής.
Ιστορίες της τσέπης του Νίκου Παπανδρέου προορίζονται για τον άνθρωπο που δεν έχει χρόνο. Διαβάζονται συνεχόμενα αλλά και αποσπασματικά, στα μικρά ρήγματα ελεύθερου χρόνου που διανοίγονται πλέον απρόσμενα στον καθημερινό μας βίο, στους διάφορους χώρους που επιβάλλουν μια διανοητική απόδραση: περιμένοντας το λεωφορείο, στην αναμονή για το επόμενο ραντεβού, στο μετρό ή, γιατί όχι, στο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μηνυμάτων SMS…

 


Συγγραφέας

Nίκος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αμερική και ζει στην Ελλάδα. Απέκτησε διάφορα εφόδια, τυπικά και μη, από το Γέηλ (Βachelors), το Πρίνστον (Ph.D. στα οικονομικά) και το Βερμόντ (λογοτεχνία). Tο 1991 παραιτήθηκε από τη Διεθνή Τράπεζα για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Από το 1995 και έπειτα έχει εκδώσει οκτώ βιβλία, ενώ διηγήματα και δοκίμιά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά του εξωτερικού (Antioch Review, The Literary Review, Threepenny Review, Harvard Review κ.ά.). Στην Ελλάδα τα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί κυρίως στα περιοδικά η λέξη και Εντευκτήριον, καθώς και στην εφημερίδα Τα Νέα. Είναι τακτικός συνεργάτης στο μηνιαίο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, ενώ έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Symbol, Τomorrow και με την εφημερίδα Αξία. Το πρώτο του βιβλίο Δέκα μύθοι και μια ιστορία διασκευάστηκε από τον ίδιο σε σενάριο ταινίας (Πρώτη φορά νονός, 2007). Κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα του www.npapandreou.gr. Έχει δύο παιδιά, τον Ανδρόνικο και τη Φαίδρα, και μένει στα Βριλήσια. 

Customer Reviews

Leave a Reply

Rate this by clicking a star below:

Visited 1483 times , 2 Visits today